T: 0414 174 80 E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

HKM

Visa hänsyn

Vi vill att alla skall trivas i våra hyreslägenheter.
Om alla känner till och följer några enkla regler kommer alla att trivas.

När man bor i ett flerfamilj hus har man många grannar, ditt golv kan vara din grannes tak. Dina grannar vill inte bli störda av högt ljud och skrikande och det vill inte du heller. Därför visar vi hänsyn och spelar inte hög musik och håller på med störande verksamhet, särskilt på kvällen. Tumregeln är att efter kl. 22.00 skall det vara tyst i huset.  Men tänk även på att det finns de som har oregelbundna arbetstider och måste sova på dagen.

Om du planerar en fest för dina goda vänner är det klokt att du pratar med dina grannar någon dag i förväg. Tänk också på att du är ansvarig inte bara för alla som bor i lägenheten utan också för de som besöker dig.

Värme

Under hösten och vintern är frågorna om värmen många. Alla upplever värmen på olika sätt. En del fryser, en del tycker det är för varmt. Spelar det någon roll egentligen om elementen i lägenheten är kalla om man har rätt temperatur inne?
Svar nej, det är ett tecken på att termostaten fungerar. Det väsentliga är att rumstemperaturen är ca 20 - 21 °C.

Socialstyrelsen rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 23 grader. Minimumkravet är 18 grader.

Ett par viktiga saker att tänka på är bl a att man möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor mm tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.

Om du upplever att du har kallt i lägenheten är det önskvärt att du mäter temperaturen själv i lägenheten innan du felanmäler till HKM.

För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg. Placeras termometern mot en yttervägg eller t.ex. i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.

Om du mäter med en vanlig termometer bör du lägga på någon grad, eftersom golv och väggar är kallare under vintern. Om du har problem med värmen kontaktar du oss så att vi kan undersöka vad problemet är.

Varför är mitt element kallt ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minus grader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.

Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer detta?

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, TV mm stängs av så kan temperaturen sjunka något.

Behöver man lufta elementen i lägenheten?

Endast om det är nödvändigt. När man har utfört något rörarbete på värmen i fastigheten kan detta föra med sig luft till lägenheterna.
Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset. Det som kan uppstå är ett bubblande oljud i elementen.


Läs mer om Energi & Miljö...

Håll trapphuset fritt

Det är inte tillåtet att ställa saker i trapphuset, det ser inte bara trist ut, det är dessutom en säkerhetsrisk vid brand och utrymning.

Vid sjukdom, olyckor och andra händelser måste utrymningsvägarna hållas fria så att räddningspersonal snabbt kan komma fram.

Rullatorer, cyklar, barnvagnar och övrigt får inte förvaras i trapphuset. Avsedda förråd i källare och på vindar skall användas för dessa föremål.

Hyra

Hyran skall betalas i förskott varje månad, senast den sista dagen i föregående månad skall hyran vara oss till handa. Hyran sätts in på det Bankgiro som står i ditt kontrakt och på din hyresavi.

Hyran skall betalas varje månad även om du inte fått någon hyresavi från oss. Det är ditt ansvar att kontrollera att hyran betalas. Detta är viktigt att tänka på särskilt om du reser bort.

Om du inser att du får problem med att betala hyran - kontakta oss direkt, vi kanske kan reda ut situationen tillsammans.

 • Skulle hyran vara sen riskerar du att ärendet går vidare till inkasso.
 • Om hyran betalas för sent vid upprepade tillfällen riskerar du att bli uppsagd.
 • Förblir hyran obetald tvingas vi säga upp dig från lägenheten.

Försäkring

Du som hyresgäst är skyldig att teckna en hemförsäkring. Prata med ditt försäkringsbolag för att teckna en försärking som passar dina behov.

Hushållsel

Du som hyresgäst tecknar ett eget el-avtal med en el-leverantör.

Som konsument kan du själv välja vilken el du vill köpa.

Miljön påverkas olika om elen produceras av biobränsle, kärnkraft, vattenkraft eller vindkraft. Konsumentverket rekommenderar en tjänst från Energimarknadsinpektionen, som heter Elpriskollen, där kan du jämföra priser från olika leverantörer, både med eller utan miljökrav. För att göra bedömningen behöver du veta vad din nuvarande elförbrukning är. Detta kan du kontrollera på din elfaktura eller genom att ringa din elleverantör och fråga.

Grön el

En vanlig missuppfattning är att det skulle vara meningslöst att välja någon särskild slags el, eftersom all elektricitet ändå blandas i elnätet. Men det fungerar precis som med pengar och banker - det viktiga är inte att vissa bestämda sedlar når olika personer eller företag, utan att summorna stämmer. Elmarknaden fungerar på liknande sätt.

En elleverantör, som till exempel säljer 100 MWh vindkraftsel till sina kunder måste själv köpa in lika mycket vindkraftsel. Därför kan du vara säker på att den el du förbrukar framställts på det sätt som du valt.

TV och bredband

Kabel-TV från Österlens Kraft finns i alla våra lägenheter.

Har du frågor angående kabel-TV eller bredband ber vi dig kontakta din leverantör, kontaktuppgifter finns på www.osterlenskraft.se.

Nycklar

Var rädd om dina nycklar.

När du flyttar in hos oss kvitterar du ut ett antal nycklar, dessa är en värdehandling och skall lämnas tillbaka när du fyttar från lägenheten.

Borttappade nycklar

Om du försnillar en nyckel måste du omedelbart anmäla det till oss. Som hyresgäst är du ansvarig för alla nycklar du kvitterat ut. Eftersom nycklarna ingår i ett låssystem för hela fastigheten kanske alla lås måste bytas vid en förlust.

Extra nycklar

Om du behöver fler nycklar än de du kvitterat ut, kontaktar du oss. Vi beställer nyckeln och du står för kostnaden för nyckeltillverkningen.


Utelåst

Om du har låst dig ute ringer du under dagtid till kontoret och övrig tid till jourtelefonen. Telefonnumret till jourtelefonen är 0414-174 80.

Om så behövs ringer vi en låssmed så att du skall komma in i lägenheten, eventuella kostnader står du för.

Avgifter vid utelåsning:

Dagtid (07:00-16:00) 500 kr
Kvällar & Helger 1 500 kr

Fel i din lägenhet

Var rädd om din lägenhet.

Ibland går saker sönder, det kan ske genom en olyckshändelse eller genom förslitning. Det kan gälla droppande kranar, kyl, frys, spis eller något annat i fastigheten. Det är viktigt att du kontaktar oss så fort som möjligt så att felet kan åtgärdas så att skadan inte förvärras.

Felanmälan gör du genom att ringa kontoret eller fylla i vårt formulär felanmälan via hemsidan.

Vid akut felanmälan kvällar och helger ringer du jourtelefonen.

Förbättra lägenheten

Får jag själv snygga till i min lägenhet?

Nej, allt hantverk skall gå genom oss och utföras fackmannamässigt av yrkesfolk.
Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.

Bilplatser

Önskar du hyra ett garage eller en parkeringsplats så har vi möjlighet att erbjuda detta i vissa hyreshus, hör av dig till kontoret för mer information.

Skulle du vilja säga upp din parkeringsplats har du tre månaders uppsägningstid.

Uppsägningen skall göras skriftligt och lämnas in/sändas till vårt kontor.

När du lämnar garaget skall det vara flyttstädat och alla utkvitterade nycklar skall lämnas till kontoret senast kl. 12:00 avflyttningsdagen.

Flyttstädat innebär:

 • Har du en parkeringsplats skall den tömmas om du har några saker stående.
 • Töm garage och städa utrymmet.
 • Torka av hyllplan.
 • Putsa fönster och rengör karmar.
 • Rengör garagedörr och karmar.

Tvättstugan

Låt tvättstugan bli en trivsam mötesplats för alla i huset, det blir det om alla följer de regler som finns för utnyttjandet av tvättstuga, maskiner och torkutrymme.

 • Boka alltid tid i tvättstugan, får du få förhinder avboka så fort som möjligt.
 • Var rädd om de maskiner du använder, följ instruktionerna och för att skona vår miljö dosera rätt mängd tvättmedel.
 • När du lämnar tvättstugan skall golvet vara rent, vaskar skall vara rengjorda, maskiner städade, ludd bortaget från torktumlaren osv.

Uppmärksammar du att något inte fungerar som det skall, ber vi dig vänligen att ringa kontoret så att vi kan åtgärda problemet så snart som möjligt.

Husdjur

Tala med oss innan du skaffar husdjur för att stämma av vad som gäller i just ditt hyreshus.
Tänk på att alla inte är djurälskare. För hund och kattägare finns det en enkel grundregel - Visa hänsyn.

Om du har en katt får den inte springa lös i bostadsområdet, katten väljer gärna barnens sandlåda för att uträtta sina behov.

Tänk också på att många kanske är rädda för hundar, visa därför särskild omtanke och hänsyn. Rasta inte hunden på gräsmattor i bostadsområdet.

Brand


Brandvarnare skall finnas i alla lägenheter. Har du frågor eller om din brandvarnare signalerar om att batteriet håller på att ta slut, kontakta oss.

Skulle brand uppstå i lägenheten. Sätt dig i säkerhet och larma 112.

Störande granne

Om du upplever att din granne i hyreshuset stör dig är det alltid bäst att först prata med honom eller henne och försöka komma fram till en lösning.

Om du inte vill eller kan prata med grannen kan du vända dig till oss. Vi meddelar grannen att han eller hon upplevs som störande för andra boende i huset. Grannen får förklara sig och en chans att bättra sig.

Om grannen fortsätter att störa dig ska du meddela oss igen. Vid upprepade störningar riskerar den störande grannen att få en varning och fortsätter problemet riskerar grannen att bli uppsagd.

Flytt

När du skall flytta tänk på att kontraktet måste sägas upp minst tre kalendermånader före avflyttning.
Om du exempelvis säger upp lägenheten den 12 december, börjar uppsägningstiden på tre månader att gälla den 31 december och sträcker sig till den 31 mars.

Några saker att tänkta på när du säger upp din lägenhet:

 • Uppsägningen skall göras skriftligt och lämnas/sändas till vårt kontor.
  Kom ihåg att uppge ett telefonnummer som vi kan nå dig på under uppsägningsperioden.
 • När du har flyttstädat gör vi en lägenhetsbesiktning. Kontakta oss för att bestämma en tid som passar.
 • Du är skyldig att låta oss visa lägenheten för nya hyresgäster under uppsägningstiden.
 • Du måste städa lägenheten noggrant (se avsnittet ”Flyttstädning”) samt återlämna alla utkvitterade nycklar senast kl. 12:00 avflyttningsdagen.


Vad gör jag om jag vill flytta innan min uppsägningstid går ut?

När du säger upp din lägenhet kan du lämna önskemål om att du vill flytta tidigare. Ditt önskemål kommer att meddelas de kunder som söker lägenheten.
Blir din lägenhet uthyrd tidigare meddelar vi dig så fort som möjligt.

 

Flyttstädning

När man flyttar ut ur en lägenhet måste den flyttstädas. En enkel regel är att lämna lägenheten i det skick som du skulle vilja möta den.

Med flyttstädning menas att bostadens alla ytor skall vara rengjorda och fria från fläckar, kalk och smuts som inte beror på ålder och slitage.
Nedanstående checklista är bra att följa vid flyttstädning, skriv gärna ut den och pricka av efter hand.

Kök

 • Dra fram spisen och rengör sidor och bakstycke samt väggar, glöm inte att rengöra spisplattornas kanter.
 • Rengör ugnen, inklusive plåtar och galler.
 • Kyl/frys rengörs och luftas, dra fram kyl/flys och dammsug golvet under och baksidan på skåpet/en.
 • Skärbrädans över- och undersida ska rengöras.
 • Köksfläkten (eller ventil) ska rengöras in- och utvändigt. Ta loss fläktfiltret och rengör från fett.
 • Köksskåpens in- och utsidor måste tvättas rena. Glöm inte dörrarnas överkanter.
 • Kalkfläckar tas bort på och runt kranen m.m.

Bad- och tvättrum

 • Badkar skrubbas på alla sidor. Var noggrann med att få bort kalkrester från karet och kranarna.
 • Golvbrunn rensas. Lossa fronten och städa under badkaret.
 • Toalettstolen rengörs på undersidor, i krök, invändigt och var noga med att få bort kalkrester.
 • Tvättstället rengör även undersidan.
 • Blandare, tvättställ och duschplats rengörs, var extra noga med att få bort kalkrester.
 • Väggar och tak torkas av.
 • Badrumsskåp och spegel rengörs noggrant.

Rum

 • Element rengörs - även bakom.
 • Målade ytor som fönster, dörrkarmar och golvlister ska vara rena. Putsa fönstrens alla sidor, även mellan.
 • Torka rent persienner från damm och fläckar.
 • Torka ur garderobernas hyllor och backar, samt ut- och ovansida.
 • Innerdörrar rengörs.
 • Rengör innertak från fläckar och missfärgningar.
 • Dammsug och våttorka alla golv.

Förråd

 • Töm förråd och städa även detta utrymme.
 • Torka av hyllplan.
 • Damsug och våtttorka golv.
 • Putsa fönster och rengör karmar.
 • Rengör förrådsdörr och karmar.

 

Besiktning

Innan du flyttar skall din lägenhet besiktigas. Besiktningen sker när du har tömt din lägenhet och flyttstädat den. Kontakta oss för att boka tid.

Under besiktningen går vi igenom lägenhetens skick och om något behöver repareras, bytas ut eller liknande innan nästa hyresgäst flyttar in.

I hyreslägenheter räknar man med ett visst slitage, men om det finns skador i lägenheten som hyresgästen orsakat och som inte kan härledas till dagligt slitage, bekostas reparationen av hyresgästen.

 • Har du t.ex. fått målat en stark färg i sovrummet, skall väggen målas vit innan avflyttning. Detta gör våra målare och du står för kostnaden.
 • Vi tittar även på städningen och är den inte godkänd får du bekosta våra kostnader för att anlita en städfirma.
 • Vi ser gärna att du inte själv fyller i hål efter tavlor och liknande på väggarna i lägenheten. Detta gör våra hantverkare.

Spartips

När du använder kyl och frys

Cirka 30% av hushållselen används för kyl och frys. Exakt hur mycket kyl och frys drar, beror på deras ålder och storlek.

 • Frosta av kyl och frys regelbundet, om de inte är självavfrostande.
 • Försök hålla frysen fylld. En halvfull frys drar mer energi, eftersom kyld luft försvinner varje gång du öppnar frysen.
 • Ha inte för låg temperatur i kyl och frys. Normal temperatur i kylskåpet är +2°C och +6°C och i frysen ca -18°C.
 • Tina frysta matvaror i kylskåpet. Kylskåpet tar vara på den kyla som avges.
 • Dammsug bakom och under kyl och frys, så drar de mindre energi.
 • Kontrollera att tätningslisten sluter tätt i dörren till kyl och frys.

När du lagar mat

Ungefär 18% av hushållselen används till matlagning. Det är den näst största gruppen bland hushållets energiförbrukare.

 • Stäng av ugnen och plattorna en stund innan maten är färdig, så utnyttjar du eftervärmen.
 • Använd en spisplatta som är lika stor som kastrullen eller stekpannan när du lagar mat.
 • Använd lock på kastrullen, så tar det kortare tid innan det kokar.
 • En kastrull som är repig och bucklig i botten drar mer energi än en kastrull som är plan och hel.
 • Öppna inte ugnsluckan i onödan. Varje gång du gör det sjunker ugnstemperaturen med 25°C.
 • Kan du passa på att laga flera rätter eller baka när ugnen ändå är igång?
 • Använd så lite vatten som möjligt när du kokar.
 • Kan du använda mikrovågsugnen om du ska laga enstaka portioner?
 • Det drar mindre att använda vattenkokare när du ska koka upp mindre än 1 liter vatten.
 • Stäng av kaffebryggaren när kaffet är färdigt. Häll istället kaffet i en termos, om du vill hålla det varmt.

När du diskar

 • Skölj inte disken under rinnande vatten. För 15 minuters disk går det åt 75 liter vatten.
 • Kan du skölja i balja eller vasken när du diskar för hand?
 • Skaffa snålspolande stril till vattenkranen.
 • Om du har en diskmaskin; handdiska bara sådant som inte tål maskindisk.
 • Skrapa av matrester istället för att spola med vattenkranen, innan du ställer in disken i diskmaskinen.
 • Använd kortast möjliga diskprogram.
 • Använd 55-gradersprogrammet när disken inte är hårt smutsad.

När du tvättar kläder

Varje person producerar cirka 175 kg smutstvätt per år och det går åt 30 liter vatten per person och dygn till tvätt.

 • Var noggrann med att fylla tvättmaskinen när du tvättar. En halvfull maskin förbrukar nästan lika mycket energi som en full.
 • Tvätta utan förtvätt när tvätten är normalt smutsad.
 • Använd gärna tvättmaskinens sparprogram.
 • Sänk temperaturen från 60 till 40 grader när du tvättar i maskin. En tvätt i 90 grader drar nästan dubbelt så mycket el som en tvätt i 60 grader. Med dagens tvättmedel behöver du sällan tvätta varmare än 60 grader.
 • Centrifugera tvätten ordentligt, så minskar du torktiden.
 • Ha inte för mycket tvätt i torktumlaren, då blir torkningen inte lika effektiv.
 • Kan du torka i torkskåp och endast använda fläkten utan värme?
 • Kan du lufttorka tvätten istället för att använda torkskåp eller torktumlare?

Badrum

Cirka 70 liter vatten går åt varje dygn för personlig hygien. Varje person förbrukar i genomsnitt cirka 200 liter vatten totalt per dygn, varav 70 liter varmvatten och 130 liter kallvatten.

 • Duscha istället för att bada, och duscha gärna kort tid. En dusch drar mindre vatten än ett bad, om du duschar kortare än 7-8 minuter.
 • Stäng av duschen när du tvålar in dig och schamponerar håret.
 • Låt inte vatten rinna när du borstar tänderna, det sparar ett fullt badkar med vatten varje vecka.
 • Spola inte vatten i onödan. En spolning drar 6-9 liter vatten.
 • Anmäl alla läckande kranar i lägenheten till din husvärd.
 • Har du snålspolande munstycken på vattenkranarna?

Bostad

För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskar du din energikonsumtion med 5%. De flesta tycker att det är behagligt med en dagstemperatur på 20-21°C och en nattemperatur som är ett par grader lägre. Ställ inte möbler alldeles framför elementen eftersom luftcirkulationen hindras.

 • Ställ ned termostaten om du tycker att det är för varmt i lägenheten.
 • Vädra igenom lägenheten snabbt och rejält, istället för att ha fönstret på glänt hela dagen.
 • Anmäl alla fönster och dörrar som drar i din lägenhet till din vaktmästare.
 • Snabbvädra med korsdrag under den kalla tiden på året.
 • Kan du ha persienner eller rullgardiner neddragna under natten? Det gör att värmen bättre hålls kvar inne i lägenheten.
 • Släck lamporna när du inte är i rummet.
 • Stäng av stereo, dator, video och tv helt, istället för bara med fjärrkontrollen.
 • Använd lågenergilampor. De förbrukar en femtedel av energin jämfört med en glödlampa och håller dessutom åtta gånger längre.
 • Kan du minska belysningen eller släcka helt i ett rum som ingen vistas i?
 • Har du glödlampor med onödigt hög effekt, som du kan byta till lägre effekt?
 • Kan du installera tidur för belysning, som bara ska användas vissa tider?
 • Koppla bort batteriladdaren till mobiltelefonen när laddningen är klar. Alla laddare och transformatorer drar energi även på tomgång, det vill säga när inget är anslutet till dem.
 • När exempelvis datorer och datorskärmar är avstängda drar de fortfarande ström om sladden är i. Dra därför ur sladden på elektriska apparater när de inte används eller köp en förlängningssladd med av och på-knapp.

Belysning och elektriska apparater

 • Släck lamporna när du inte är i rummet.
 • Stäng av stereo, dator, video och tv helt, istället för bara med fjärrkontrollen.
 • Använd lågenergilampor. De förbrukar en femtedel av energin jämfört med en glödlampa och håller dessutom åtta gånger längre.
 • Kan du minska belysningen eller släcka helt i ett rum som ingen vistas i?
 • Har du glödlampor med onödigt hög effekt, som du kan byta till lägre effekt?
 • Kan du installera tidur för belysning, som bara ska användas vissa tider?
 • Koppla bort batteriladdaren till mobiltelefonen när laddningen är klar. Alla laddare och transformatorer drar energi även på tomgång, det vill säga när inget är anslutet till dem.
 • När exempelvis datorer och datorskärmar är avstängda drar de fortfarande ström om sladden är i. Dra därför ur sladden på elektriska apparater när de inte används eller köp en förlängningssladd med av och på-knapp.

Källsortering & återvinning

Vi samlar dagligen på oss en mängd saker som skall slängas. Men tänk på att alla sopor inte är skrp. Med våra hyresgästers hjälp vill vi värna om miljön. Genom att källsortera utnyttjar du våra miljöhus på bästa sätt.

I de flesta bostadsområden kan du källsortera ditt avfall. På en del ställen är det dock förpacknings- och tidningsinsamlingens återvinningsstationer som är närmast. Vad du kan sortera är dock i grunden detsamma.

Vik smart

Att källsortering kan vara skrymmande vet nog alla som har provat. Lite enklare blir det om man kan vika ihop förpackningarna så att de blir så små som möjligt.


Blomflugor och slattar

Ibland dröjer det lite innan man går ut med det källsorterade materialet. Tänk på att skölja ur tomglasen om de ska stå en tid innan du tar ut dem. På det sättet minskar du risken för blomflugor.

Svårt att få plats med kärl i köket?
Har du svårt att få plats med kärl för alla fraktioner under diskbänken? Det fungerar minst lika bra att samla det i vanliga påsar och dessa är dessutom enklare att "tränga ihop" på liten yta. Det blir även enkelt att sedan ta iväg materialet.

Här kan du läsa vilka sopor som skall sorteras var.


Restavfall

Bland annat blöjor, tamponger, bindor, dammsugarpåsar, diskborstar, porslin, plastleksaker, snus och fimpar, blommor och blomjord, blött hushållspapper och tepåsar. Hushållsavfallet bränns i SYSAV:s förbränningsanläggning där värmen tas tillvara och blir fjärrvärme, som sedan värmer lägenheter.


Matavfall

Om det finns sortering av matavfall på ditt område slängs matavfallet här. Använd enbart de papperspåsar ni fått ut som är till matavfall. Matavfall är exempelvis potatisskal, frukt, köttrester och kaffesump. Matavfallet rötas och blir till biogas.


Glasförpackningar

Färgat och ofärgat glas sorteras var för sig i olika behållare. På etiketten kan man läsa om tomflaskan istället kan pantas.


Tidningar och papper

Som returpapper räknas dagstidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, kuvert och skrivpapper. Papperskassar ska sorteras som kartong. Fönsterkuvert och självhäftande kuvert kan läggas i pappersinsamlingen om man river bort fönstret och alla klibbiga flikar. Annars läggs de bland restavfallet.

 

Pappersförpackningar

Tomma mjölk-, fil- och juiceförpackningar, äggkartonger, papperskassar, wellpapp med mera. Förpackningarna ska vara rena och ursköljda när du slänger dem.Metallförpackningar

Här slänger du konservburkar, metallock, kaviartuber och andra typer av tuber, aluminiumfolie, aluminiumformar, kapsyler och rör för brustabletter.Hårdplast och Mjukplast

Schampo- och tvålflaskor, diskmedelsflaskor, margarinaskar, kesoburkar, glasslådor, matburkar, plastlock och läsk- eller saftflaskor, som inte kan pantas. Även all mjukplast så som cellplast, plastpåsar, tandkrämstuber och annan mjukplast. Förpackningarna bör vara torra och rena när de slängs, för att underlätta för renhållningsbolaget.Batterier

Alla vanliga hushållsbatterier, men också knappceller (i klockor, hörapparater med mera), laddningsbara batterier och blybatterier (sådana som väger tre kilo eller mindre) lämnas i särskild batteriholk.
Bilbatterier kan du lämna till återförsäljare eller till närmaste miljöstation (se "farligt avfall"). Apparater med inbyggda batterier samlas in som elavfall (se "elavfall"). Läs om vad som händer med de insamlade batterierna på www.batteriinsamlingen.se.Farligt avfall

Hit räknas miljöfarligt lim, färgrester och oljor, hushållskemikalier, lösningsmedel, bilbatterier, lysrör och glödlampor med mera. Spola ALDRIG ner flytande miljöfarligt avfall i toaletten eller i vasken, eftersom det kan orsaka skada. Farligt avfall lämnas till SYSAV:s återvinningscentraler och miljöstationer. Se SYSAV:s hemsida www.sysav.se eller ring 0771-27 20 70.

Må bra

- genom god ventilation och en ren lägenhet

Ett sunt klimat

Under hösten och vintern är frågorna om värmen många. Alla upplever värmen på olika sätt. En del fryser, en del tycker det är för varmt.
Spelar det någon roll egentligen om elementen i lägenheten är kalla om man har rätt temperatur inne? Svar nej, det är ett tecken på att termostaten fungerar.
Det väsentliga är att rumstemperaturen är ca 20 - 21 °C.

Socialstyrelsen rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 23 grader. Minimumkravet är 18 grader.

Ett par viktiga saker att tänka på är bl a att man möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor mm tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet.
Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.

Om du upplever att du har kallt i lägenheten är det önskvärt attdui mäter temperaturen själv i lägenheten innan du felanmäler till HKM.
För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.
Placeras termometern mot en yttervägg eller t.ex. i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet.
För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.

Om du mäter med en vanlig termometer bör du lägga på någon grad, eftersom golv och väggar är kallare under vintern.
Om du har problem med värmen kontaktar du oss så att vi kan undersöka vad problemet är.

Varför är mitt element kallt ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minus grader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.

Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer detta?

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, TV mm stängs av så kan temperaturen sjunka något.

Behöver man lufta elementen i lägenheten?

Endast om det är nödvändigt. När man har utfört något rörarbete på värmen i fastigheten kan detta föra med sig luft till lägenheterna.
Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset. Det som kan uppstå är ett bubblande oljud i elementen.

Ha ventiler och don öppna

Genom att ha ventiler och don öppnna tvingar du luften att ta sig in rätt väg till din lägenhet. Det är också viktigt för att få varmt i lägenheten, genom att ha ventilerna ovanför fönster eller direkt ovanför element, i alla rum (utom kök och bad) öppna, så blandas värmen och luften bättre.

Rengör ventiler och don minst två gånger om året

Oftast går donet att ta ut genom att dra det rakt ut. Tvätta sedan donet i varmt vatten och försök även att göra rent i kanalen där donet sitter.

Har du en kolfilterfläkt i köket skall det också rengöras vid behov, minst två gånger om året. När kolfiltret är uttjänt byter du det och står själv för kostnaden.

Vädra på rätt sätt

Om man vill vädra under vintern ska man göra det rejält och under en kort period, istället för att vädra lite under en lång period. Öppna så många fönster du kan och balkongdörren och byt ut luften under några minuter innan du stänger igen.

Har du självdragsventilation behöver du vädra regelbundet

Vädra gärna både morgon och kväll. Det bästa sättet att vädra är att öppna fönsterna i båda ändar av lägenheten och låta vinden blåsa igenom under max fem minuter. På det sättet hinner du byta ut luften i lägenheten utan att förlora så mycket av värmen inomhus.

"Motionera" radiatorventilerna på sommaren

För att undvika problem med att få igång elementen när vintern kommer, bör man motionera radiatorventilerna på sommaren när elementen är stängda, d v s skruva på elementens avstängningsratt då och då. Det hindrar ventilerna från att fastna i bottenläget, vilket gör det lättare att få igång dem till vintern.

Rengöring av filter i spiskåpa

Om du har spiskåpa ska du ta ner och rengöra filtret flera gånger per år. Filtret, som ofta är av skumgummi, kan diskas för hand eller i maskin.

Kontrollering av ventilationssystemet

Kontrollera med jämna mellanrum att ventilerna i din lägenhet fungerar, du kan kontrollera suget genom att hålla ett vanligt papper mot ventilationen. Fungerar ventilationen som den skall så sugs pappret fast.

Vädra i badrummet efter duschning

Om du har dusch bör du öppna kabindörrarna eller dra utan draperiet när du har duschat färdigt så att den fuktiga och varma luften snabbt kan försvinna ut ur badrummet. Har gärna badrumsdörren öppen en stund.

Städa regelbundet

Det är viktigt att städa för att ha en bra luft inomhus. När du dammsuger bör du helst samtidigt ha fönstren öppna för att snabbt bli av med de partiklar som virvlar upp. Nedan följer några tips på hur du kan städa på ett miljöanpassat sätt:

 • Städa utan kemikalier
 • Använd mikrofiberduk. En torr mikrofiberduk på en mopp med långt skaft ersätter dammsugaren på hårda golv. Med vätska och eventuellt rengöringsmedel ersätter den även skurborsten.
 • Välj miljömärkta rengöringsmedel. Strunta i alla specialrengöringsmedel, du kommer långt med bara ett diskmedel och ett allrengöringsmedel. Köp aldrig medel som innehåller klor. Du behöver inga desinfektionsmedel för vanlig städning. Ättika eller citronsyra tar bort beläggningar på toalett och kakel - fönster blir rena med diskmedel. Ugnen blir ren med såpa, som får verka en stund på låg värme.

Rökning

Rökning inomhus är inte bra för din inomhusluft, eftersom röken gör att en mängd föroreningar tillförs luften.

 

Olika sorters ventilation

Det finns flera olika typer av ventilation. Fråga din vaktmästare vilken typ som finns hos dig, om du själv inte kan avgöra det.

Självdragssystem

Varm luft är lättare än kall luft och stiger uppåt och tar sig ut genom kanaler som du har i badrummet och köket. Ny luft kommer in i din lägenhet via don, springventiler och vädringsfönster. Om ventilerna och donen är stängda hittar luften andra vägar för att ta sig in i lägenheten, till exempel genom brevinkast eller otätheter i byggnaden. Om luften kommer in de här vägarna ökar risken för att luften för med sig föroreningar och lukter. Därför är det viktigt att du håller ventiler och don öppna. Det är också viktigt att du vädrar regelbundet.

Mekaniskt frånluftsystem

Systemet innebär att det finns fläktar kopplade till ditt kök och badrum, som suger ut luft ur din lägenhet. Ny luft tar sig in genom ventiler och don för att ersätta den luft som fläktarna fört ut ur lägenheten. Om ventilerna och donen är stängda hittar luften andra vägar att ta sig in i lägenheten, till exempel genom brevinkast eller otätheter i byggnaden. Om luften kommer in de här vägarna ökar risken för att luften för med sig föroreningar och lukter. Därför är det viktigt att du håller ventiler och don öppna.

Mekaniskt från- och tilluftssystem

Systemet innebär att både den luft som går ut ur lägenheten och den som kommer in, styrs av fläktar. Den orena luften sugs ut genom don som du har i badrummet och köket. Om donen, där luften sugs in i lägenheten, är stängda hittar luften andra vägar för att ta sig in i lägenheten, till exempel genom brevinkastet eller otätheter i byggnaden. Om luften kommer in de här vägarna ökar risken för att luften för med sig föroreningar och lukter. Därför är det viktigt att du håller alla don öppna.

Reklam & telefonförsäljning

Om du inte önskar att få reklam i brevinkastet har vi listat några saker nedan som du kan göra.

Adresserad reklam

Kontakta det företag som skickat dig reklamen och förklara att du inte vill ha mer reklam från dem.
För mer omfattande åtgärd ringer du Sema Group Infodata AB, telefonnummer 08-738 50 00 (Box 34 101, 100 26 Stockholm) eller till SWEDMAs register "Nix adresserat", telefonnummer 020-55 70 00. Begär att de skriver upp att du inte vill ha adresserad reklam.

Oadresserad reklam

För att undvika oadresserad reklam kan du sätta upp en skylt med texten "Nej tack - ingen reklam" på brevlådan. Samhällsinformation, som kommunala informationsblad och gratis lokaltidningar får du ändå.

Telefonförsäljning

www.nix.nu hittar du mer information om hur du kan avregistera dig från telefonförsäljning.

Du kan också ringa Nix på telefonnummer 020-27 70 00 och beställa skriftlig information om Nix-telefon genom att ange ditt telefonnummer. Med informationen får du en anmälningskod, med hjälp av koden kan du spärra ditt telefonnummer för marknadsföring per telefon. Att registrera sig i spärregistret är gratis.

E-postreklam

Från och med den 1 april 2004 är det förbjudet att skicka e-postreklam som inte är beställd. Mer information om detta och möjligheter att anmäla sådan e-postreklam till Konsumentverket finns på Konsumentverkets hemsida.

T:  0414 174 80
 Telefontid helgfri vardag 10:00-12:00

 

Öppetider Kontor
Vardagar: 9:00 - 12:00
Helgdag: Stängt